Sevgili Dostlar,

Pandemi tüm dünyayı etkisi altına almadan önce, Connemara’daki (İrlanda) mutfak masamda kırk küsur yıl önce kaydettiğim ses kayıtlarını tekrar dinleyeceğim hiç aklıma gelmemişti. Ama tabi aylarca karantinada kalacağımı ve dünyanın bütün zamanının cebime dolacağını da bilemezdim. Ben de bu boş zamanlarımı okumaya, yazmaya, yıllar önce bir köşeye saklanıp unutulmaya yüz tutmuş kutuları ve dosyaları açmaya ayırdım.

Açtığım kutulardan birinde yıllar boyunca kaydettiğim; bazısında etiket bile olmayan düzinelerce ev yapımı kaset çıktı karşıma. Elde tutmaya değer bir şeyler var mı diye oturup bu kasetleri dinlemeye karar verdim.

Bu etiketsiz kasetlerden birinde meçhul biri gitarda Scott Joplin rag’i çalıyordu.  Çok eski bir kasetti ve bu zor parçayı kimin çaldığı hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Dinlemeye devam ettim ve müzisyenin bir hatasından sonra “hadi be” diyerek çalanın kendim olduğunu fark ettim. Aradan geçen kırk yılda o parçayı çaldığımı bile unutmuşum.

Ardiyedeki bir kutunun dibine hapsolmuş bir sürü unutulmuş şarkının keşfi beni büyülemişti. Bir zamanlar çok yakın olduğum ama uzun zamandır haber alamadığım eski bir dostumu tekrar keşfediyormuşum gibi hissettim. Pandemi tam bir kabustu ama bu genç adamla tekrar buluşma fırsatı yakalamamı sağladı.

İrlanda’daki yaşamımı çok seviyordum. Her gün saatlerce müzik çalışıyordum; hatta bazen haftanın yedi günü ülkenin farklı köşelerindeki barlarda çalıyordum.

Jeff Shucard gitar çalarken – Galway, İrlanda, 1980


Jeff Shucard Pignose marka pilli amfisi ile sokakta çalarken – Sligo, İrlanda, 1978


Bu kasetleri tekrar dinlerken içlerinde bir gençlik büyüsü olduğunu görüyorum şimdi; bir gençlik enerjisi… Bu, yüksek teknoloji çağında modern ses kalitesinden yoksunluğun getirdiği belki de hoş karşılanacak bir değişim. Cleggan’daki mutfak masamda bir fincan Nescafe ve bir paket Camel eşliğinde Police Dog Blues ve Mapple Leaf Rag çaldığımı hayal edebiliyorum.

Jeff Shucard mutfak masasında – Galway, İrlanda – 1980


Umarım bu nostaljik uğraşımı eğlenceli bulursunuz. Alıştırma kasetlerini sadece kendim için kaydetmiştim. Başka birisinin bunları dinleyeceğini hiç düşünmemiştim. Dolayısıyla kayıtlar ne cilalanmış ne de en iyi performanslarım… Burası, müzik yolculuğuma başladığım ve birçok açıdan hala yaşadığım yer. Bu kötü kayıtları elden geçiren ve mastering’ini yapan sevgili dostum Bruce Gerish’e ve bana bahşettikleri için Connemara’ya binlerce teşekkür ederim. Kendinize dikkat edin ve sağlıklı kalın lütfen. En kısa zamanda tekrar görüşmek üzere.

Alıştırma şarkıları:

Police Dog Blues – Blind Blake
Delia – Yazarı bilinmiyor
Hot Tamales – Robert Johnson
The Ragtime Dance – Scott Joplin
Early Morning Blues – Blind Blake
My Buddy – Walter Donaldson
Slow Train Through Georgia – Norman Blake

Sevgilerimle,

Jeff

Yazan: Jeff Shucard
Çeviri: Doğa Ertürk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir