Bu yazıyı okuyorsanız Göksenin’i tanımış ya da en azından bir kez izlemiş olma olasılığınız yüksek. Göksenin, 70’leri-80’leri temsil eden neon tabelalı Shaft Club’ın bıraktığı adreste, aynı tarzda olmasa da bayrağı devralıp kısa sürede Kadıköy’ün yükselen mekanı olan Ağaç Ev sahnesinde, genellikle tıklım tıklım dolu izleyicisine “Woman Blues with Göksenin” başlıklı eğlenceli ve başarılı performansını sunmayı Mart 2020’ye kadar sürdürdü. Konseptin adından mıdır bilinmez ama izleyicilerinin çoğunluğu her yaştan kadınlardı. Ağaç Ev’in ideal ölçüsü, onun izleyicisiyle çok yakın ve samimi ilişkiler kurmasına yararken, uzun yıllardır sahne aldığı grubuyla da albümde yer alacak parçaların en azından bir kaçını birlikte bu sahnede olgunlaştırdılar.

Evet, Göksenin yıllarca sergilediği bu projesinin ardından “Women’s Blues” ismiyle dokuz parçalık bir albüm yayımladı. Albümde hem kendi şarkıcılığı hem de kendisine eşlik eden müzisyenlerin her parçadaki hakimiyetleri üst seviyede. Dikkatsiz dinleyiciler müzisyenlikleri sade ve iddiasız gibi algılayabilir. Ama bunun son derece yanıltıcı olduğunu söyleyebilirim. Albümün tamamında, sahnede de olduğu gibi, gitarcı Gürkan Özbek’in Göksenin’in vokalini takip eden ve tamamlayan cümleleri, gerek tonal olarak gerekse ekol bakımından birinci sınıf. Çayda Çıra parçasındaki bu topraklara ait melodik cümlelere ucundan kattığı mavi notalar (çeyrek notalı bendingler) kesinlikle dikkat çekici ve onun sıradan ve sadece bir blues gitarcısı olmadığını gösteriyor. 

Göksenin’in “Don’t Put Your Hands On Me” isimli Koko Taylor yorumu, her fırsatta programımda albümlerine yer verdiğim Koko Taylor’ın, 1995’te İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlediğim konserini hatırlattı bana. Zaten bana göre Göksenin, Türkiye’nin Blues Kraliçesi ve sadece bu şarkıdaki yorumu bile bunun için yeterli. Grubun tüm üyelerinin katkı sağladığı bu kadar başarılı bir düzenleme doğrusu her yerde iş yapar. Başından itibaren gitarıyla parçayı sürükleyen Gürkan Özbek’in kısa cümlecikleri ve solosu da yine albümün en dikkat çekici anlarından birini oluşturuyor.

Göksenin albümüne, Ağaç Ev sahnesinde espriler eşliğinde seslendirdiği “Me and My Chauffeur Blues” parçasını da almış. Gürkan Özbek’in hibrit teknikle çaldığı gitarla başlayan parça 1950’lerin klasik soundunda yapılmış. Blues’un elektriklendiği yılların blues’unu ayrı severim.

Blues’un annesi Ma Rainey’in “Prove it on Me” parçasını, söyleyenin Göksenin olduğunu bilmesem, kim olduğunu öğrenmek için hemen Google yapacağıma eminim. Göksenin’de siyahi ırkın genleri olduğundan şüpheleniyorum. Gırtlak, vibrato ve şarkıcılık yaklaşımındaki doğallık bu topraklarda ender rastlanan cinsten ve bu yeteneğini de bence olabilecek en isabetli şekilde kullanıyor.

“Blues is My Business” parçasında grup adeta parlıyor ve albümün bence en güzel parçalarından biri. Topluca vokal, gitar, bas ve davul performanslarının her biri kendi zirvesinde. 

“Once in A While” parçasını dinlerken bestesi ve sözlerinin bir Amerikalıya ait olduğunu düşünebilirsiniz ama gerçekte Göksenin’e ait olduğunu bilmek onun müthiş yorumculuğunun temellerinin ne kadar sağlam olduğunu da gösteriyor. Bas, davul ve gitarın “jug band”leri çağrıştıran girişinin ardından gelen Göksenin’in vibrato yüklü sesi parçayı büyük bir hakimiyetle körükleyerek sürüklüyor. Parçanın ortalarındaki Gürkan’ın solosunu alıp herhangi bir Chicago blues parçasına rahatlıkla koyabilirsiniz. Katıksız ve yerli yerinde.

Kayıtları evde yapılan ve bestesi Göksenin’e ait olan “The Dream”i dinlemek bana kabile davullarını hatırlattı. Göksenin’in parçanın sonlarına doğru 10/8’lik ölçülü davulun üstüne yaptığı gitarla soru-cevaplı blues vokali parçadaki atmosferle bütünlük içinde. Böyle bir tanımlama var mı bilmiyorum ama bana göre tam bir “root-blues” parçası.

Kayıtları evde yapılan ve sözleri Göksenin’e, bestesi de Göksenin ve Gürkan Özbek’e ait olan “Take Me Out” parçası sadece gitar eşliğinde söylenmiş. Sanırım 78’lik bir plağa kaydedilseydi Ma Rainey gibi tınlayabilirdi. Gürkan Özbek’in resonator gitarı bu şarkıda çok kısa süreyle blues’un sınırlarının dışına çıkıp, Akdeniz seslerine dokunup geri dönüyor.  

Çayda Çıra dendiğinde ilkokul yıllarımızın müsamerelerinden itibaren aklımıza kazınan, “kızların avuçlarında yanan mumlar” görüntüsü geliyor gözümün önüne. En azından benim için öyle. Göksenin aslında bu parçayı albüme alarak buradaki sevenlerinin dudaklarına bir gülümseme kondururken; Gürkan Özbek, Anadolu-Rock tınılı gitar girişinin ardından parça ortalarında blues’a dönüş yapıyor ve iki farklı yaklaşımı başarıyla birbiri içinde eritebiliyor. Batılı kulakların ilgisini çekebilecek ilginç bir düzenleme bu.

Bize tanıdık gelen sesleri albümde bolca kullanan Göksenin ve onu başarıyla destekleyen grubu, elbette batılı kulaklar için ilginç ve dinlemeye değer yeni bir yaklaşımı ortaya koymuş durumdalar. Basta Ozan Yeşildal, davulda Soner Doğanca’nın sound’a ve sentezlere katkıları büyük ve bence Göksenin’in yurtdışı şansını artıracak en önemli kozlarından biri de bu sentez.

İngilizce şarkı söylemenin çoğunlukla karikatür düzeyinde kaldığı bir ülkede kendi bestesine İngilizce söz yazıp bunu mükemmel bir aksan ve entonasyonla söylemenin ne kadar zor bir şey olduğunu söylememe gerek yok. Göksenin bunu da başararak uluslararası arenada kendine yer açma konusunda üstünlüğü yakalamış. Kendisi gibi doğuştan Amerikalı olmayan ama bileğinin hakkıyla başarılara imza atan hemcinsleri Ana Popovic, Erja Lyttinen, Eliana Cargnelutti ve Ghalia Vauthier gibi olmamasının hiçbir sebebi yok. Sadece sabır ve zaman meselesi.

Eyüp S. İblağ
TRT Radyo-3, Istanbul
Blues’un Tonları programı yapımcısı
www.trtdinle.com

Albüm şarkı listesi:
1 – Hala Vazgeçmedim (Söz, Müzik: Göksenin)
2 – Blues is My Business (Etta James yorumu)
3 – Me and My Chauffeur Blues (Memphis Minnie yorumu)
4 – Don’t Put Your Hand On Me (Koko Taylor yorumu)
5 – Çayda Çıra Blues (Kindles On the Creek) (Anonim türkü blues yorumu)
6 – Prove It On Me (Ma Rainey yorumu)
7 – Once In A While (Söz, Müzik: Göksenin)
8 – Take me Out (Söz: Göksenin, Müzik: Gürkan Özbek, Göksenin)
9 – The Dream (Söz, Müzik: Göksenin)

Göksenin’in link:
www.gokseninmusic.com
Youtube@Goksenin Muzik
Instagram@gokbenim
Facebook@Gokseninmuzik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir